09 February 2012

My work here is not done!

Hidup kita kat dunia ni akan lalui macam-macam dugaan...
Allah bagi kita ujian setimpal dengan apa yang kita buat..
Apa yang kita buat itu yang kita akan dapat..
Sejahat mana pun kita, 
Pasti ada sedikit kebaikan dalam hati..
Walaupun kita tak tunjuk kebaikan kita kat orang lain..
Mesti ada kebaikan dalam hati tu walaupun sebesar zarah..
Ego akan menghalang dari kita menunjuk kebaikan itu
Jadi kita akan kalah dengan Ego..
Dan jika kita ikut kata ego,
kita mendiamkan diri tidak membantu orang lain yang memerlukan bantuan
Kata-kata "mereka" akan membuat kita terseksa.
Mereka yang menilai, menghina kaum dan agama sendiri..
Tapi walaupun kita melakukan kebaikan dalam dunia  ni..
Tapi disulami dengan rasa tidak ikhlas..
kebaikan itu masih tiada gunanya.
Dan untuk melakukan kebaikan tanpa mempedulikan ego, kata-kata "mereka" dan perasaan ikhlas itu sendiri
adalah satu benda yang mustahil...
Tapi ini bukan bermaksud kita tidak mampu membuat kebaikan..
Apa yang perlu adalah keyakinan yang tinggi..
Motif aku cakap benda-benda ni tak penting
Aku just nak bagi tau korang..
Tak kira apa sahaja alasan kita untuk tidak melakukan kebaikan adalah tidak munasabah..
Tak akan ada sebab kita tak mampu melakukan kebaikan kat orang lain..
Even orang yang cacat pun mampu tolong orang lain..
inikan pulak orang yang macam kita ni...
Boleh online bagai..
tipu la kalau kata kau tak mampu kan???
Bukan aku paksa korang buat baik...
Cuma aku nak bagi tau korang yang korang tak boleh ada alasan tak nak buat baik kat orang lain..
Melainkan kau memang tak mampu dan tak boleh betul nak tolong orang lain..
nasihat ni untuk aku gak...
tak de la aku nasihat kan orang aku tak buat..
sebab tu title post aku kali ni..
"My work here is not done!"
sebab aku yakin aku belum buat baik kat orang lain..
dan aku belum yakin untuk mati..
ingat korang..
 
KARMA is a Bitch!!
what goes arounds comes around..
jadi berpada-pada okay..
fikir sebelum buat keputusan..
use your brain..
it's yours..
:)

Jangan jahat sangat okay...
pesanan untuk diri sendiri.. 
hahhahah

No comments: